четвъртък, 17 декември 2015 г.

Отново е Декември..

Ето че отново е Декември и повечето хора се замислят какво им се случи през изминалите 12 месеца - дали постигнаха целите си, дали сбъднаха мечтите си, дали намериха голямата си любов и всякакви неща, които са си обещали в началото на годината. За себе си мога да кажа, че 2015 беше една прекрасна година, изпълнена с незабравими емоции и именно на тях мисля да посветя този пост. Моята равносметка ще е за 10те най-пленяващи места, които посетих през годината :)
Ню Йорк, Ню Йорк. Както знаете това е един от градовете, които съм мечтала да посетя още от малка и тази година имах възможността да го направя. Благодаря ти, 2015 - сбъдна една детска мечта :) За Ню Йорк ще ви кажа само - ако имате възможност да се докоснете до него, не я пропускайте, в този град има за всекиго по нещо и винаги има с какво да ви изненада и впечатли!
Амстердам, Нидерландия. Този очарователен град ви запленява от пръв поглед и това ви държи завинаги. Страхотна атмосфера има в Нидерландската столица - всички тези канали, колелета, цветя.. Приказно!
Сан Франциско, Калифорния. В това кътче от Рая имаш чувството, че си се озовал сред филмов декор - стръмни улици, папагали на ята, морски полъх и романтични трамваи - това са думите, които ми изплуват в главата, когато си мисля за този невероятен град!
Ягодина, България. Китно селце в Родопа планина, заобиколено от ждрела и стъмни скали, които крият тайнствени пещери със загадъчни истории. Ако се докоснете до това селце не пропускайте да посетите намитащите се в близост Ягодинска пещера, Орловото око, Дяволското гърло и разходката с тролей из Триградското ждрело. Също препоръчвам да опитате някой местен специалитет като пататник, родопски клин, марудници и доста популярния смилянски боб. Моя страна, моя България!
Ниагарски водопад, Ню Йорк. "Ниагара! Дай боже всекиму да изпита такива блажени чувствования, каквито аз изпитах, като наближавахме Ниагарския водопад, а още повече - когато блесна с всичкото си величие пред очите ми това чудо на природата!".."Махни се с твоя рай, остави ме да видя Ниагара!" Ниагара, която е възбуждала въображението ми от детинство и за която само съм облажавал щастливците, като не съм допускал и мисъл, че ще я видя някой път. Ниагара - чудната игра на природата, която привлича хиляди европейци в Новия свят - ето я пред мене!" - из "До Чикаго и назад" на Алеко Константинов. Каквото и да кажа повече ще е излишно!
Виена, Австрия. Малко бижу в сърцето на Европа - дворци, градини, навсякъде около теб има история. Любимо място в града ми е зоологическата градина - има панди :). Града е много добре устроен и можеш да го разглеждаш пеш без да се уморяваш. Пет дни са достатъчни, за да се насладите на чара му!
Солвенг, Калифорния. Това е част от Европа, пренесена в САЩ. Градът по нищо не прилича на американските, като се разхождаш по значително по-малките от обичайното улици имаш чувството, че си в Дания.Причината са многото датски емигранти, които живеят именно там. Архитектурата, кухнята, сувенирите - всичко наподобява Европа. Има мелници като в Нидерландия, пиво като в Германия, къщи като в Скандинавия, вкусни манджи като в Италия и на Балканите, единствено Калифорнийското слънце напомня къде всъщност се намираме. Чудесна комбинация!
Мелник, България. Още едно чудно място в прекрасната България, което определено има място в тази равносметка. Мелнишките пирамиди се извисяват над най-малкия град в страната, известен със своето мераклийско вино. В близост са Роженският манастир и местността Рупите - дом на известната пророчица баба Ванга - места, които всеки трябва да посети, за да усети енергията им!
Гранд Каньон, Аризона. Невероятно природно творение, перфектна комбинация от цветове и причудливи форми, така бих описала нещото, което видях. На това място се чувстваш толкова малък и няма как да не се запиташ как природата е способна да извае такова нещо. Заслужава си да му отделите ден - два!
Солун, Гърция. За него писах миналата година, но и тази имах възможността да го посетя и то за малко по-дълго. Заведенията по крайбрежната са страхотни, храната - вкусна, а гърците - хора, които определено обичат живота и знаят как да се забавляват. Препоръчвам ви да посетите някоя таверна, да счупите някоя и друга чиния под звуците на някое сиртаки и да изживеете престоя си по гръцки. Забавлявайте се!
Засега ще се посветя на четенето на книгата "География на блаженството", която ме пренася през различни страни в търсене на най-щастливите хора. Досега ме е отвела в Нидерландия, Швейцария и Бутан. 
Надявам се и вашата година да е била щастлива и да сте изпълнили обещанията, които сте си дали, да си пожелаете нови в новогодишната нощ, които да изпълните през идните 12 месеца и да не спирате да сбъдвате мечтите си, каквито и да са те :) 
Очаквайте утре още идеи за Коледната ви украса!







 

Няма коментари: