събота, 12 октомври 2013 г.

Ябълков пай / Apple pie

     В почивните дни кой не иска да си похапне нещо сладко за десерт? И какво по-хубаво от домашно напревеното.. Вчера се чудих какво не съм правила скоро и реших, че е време за ябълков пай. Ще ви кажа рецептата, за да можете и вие да си направите по един, все пак сега е сезонът на ябълките. 
 At the weekend, who does not want to eat something sweet for dessert? And what could be better than homemade pie.. Yesterday I was wondering what I have not done recently and decided it was time for apple pie. I will tell you the recipe and you can make one, yet now is the season of apples.

                                                                   Продукти:   
                                                                     Products:
За тестото:                                                                                      За плънката:
For the dough:                                                                                  For the filling:
         300 гр брашно                                                                                 1 кг ябълки
         300 g flour                                                                                        1 kg of apples
         100 гр масло                                                                                    80 гр масло
         100 g butter                                                                                       80 g butter
         1/2 ч.ч. захар                                                                                    100 гр захар
         1/2 cup sugar                                                                                     100 g sugar
         1/2 ч.л. бакпулвер                                                                             2 щипки канела
         1/2 tsp baking powder                                                                        2 pinches of cinnamon
         100 мл прясно мляко
         100 ml milk
          1 яйце
          1 egg
                                                                              
                                                                Начин на приготвяне:
                                                                      Preparation:
 Маслото и захарта за тестото се разбиват. Прибавя се брашното, бакпулвера, яйцето и  млякото, разбърква се до получаване на хомогенна смес. Тестото се меси и се оставя да стегне в хладилник за 30 мин. След което се разточва във формата на кръг и се поставя в предварително намазнена тавичка, така че да покрие и стените. Докато чакате тестото ще направим плънката. Маслото се загрява в тенджера заедно със захарта и се оставя да карамелизира. Обелените ябълки се режат на кубчета и се изсипват в леко покафенелия карамел. Ябълките се похлупват и се задушават за 10 мин. Поръсват се с канела и се прецеждат. Оставят се да изстинат и се разпределят по тестото. Наредете лентички върху ябълките и печете 30 мин. на 180C. 
 For the dough - mix butter and sugar. Add flour, baking powder , egg and milk , stirred to give a homogeneous mixture . The dough is kneaded and allowed to tighten in a refrigerator for 30 min. After this the dough is rolled in the form of a circle and is placed in a pre- greased pan, so as to cover the wall . While waiting for the dough, let's make the filling. Heat the butter in a saucepan with sugar and allowed to caramelize . Peel the apples, cut into cubes and place in the saucepan. Dot apples for 10 minutes. Sprinkle with cinnamon and straining . Leave to cool and distributed in the dough. Arrange strips over apples and bake for 30 minutes at 180C.
                                                     Buon appetito e andiamo a mangiare! :)

Няма коментари: