вторник, 13 май 2014 г.

Hello Africa!

     От добре познатия на всички ни Париж се отправих към по-неизвестната Африка. И по-специално в Тунис - една прекрасна държава с обширна плажна ивица на север и пустиня на юг.
From well known to all of us Paris I went in more unpopular Africa. In particular in Tunisia - a wonderful country with a vast coastline to the north and desert in the south.
Бяхме отседнали в курортно градче в северната част. Разходихме се по африканския бряг на Средиземно море. Няма само по европейската му част, я.
We stayed in a resort town in the north and we walked along the African coast of the Mediterranean Sea.
Но няма как да отидеш в Африка и да не се докоснеш до невероятния пясък на Сахара. Първата ни спирка по пътя към пустинята беше в Кайруан - най-святото за мюсюлманите място в Магреб и четвъртия по святост град в и за исляма.
 You can not go to Africa and do not touch the amazing sands of the Sahara. Our first stop on the way to the desert was in Kairouan - referred to as the Islamic Cultural Capital, it became an important centre for Islamic learning, and thus attracting a large number of Muslims from various parts of the world, next only to Mecca and Medina.
 Забележителностите в градчето, както и в цял Тунис, са съсредоточени в Медината. Точно срещу джамията има евтино магазинче за сувенири и килими.
Знаци като този са често срещани, а също толкова често се срешат и диви камили, които пресичат пътя.
Ето, че вече сме в пустинята. Разходката с джипове ще ви доведе тук след редица изчаквания и спускания по пясъчните дюни. Препоръчвам ви да се качите - не е страшно и екстремно.
Продължихме с джиповете да се изчакваме и спускаме по дюните и стигнахме до следващата ни спирка - декорите от Междузвездни войни. 
След разходката с джиповете дойде ред и на разходката с местните "таксита" през оазиса в Тозер. Те представляват каруци, теглени от коне. Те ни отведоха до зоологическата градина, където се нагледахме на местни животни, всяко от което е заучило някакъв номер, с който привлича туристите.
Тази камила пие Кока-Кола в промишлени количества.
Тези гущерчета се гушкаха и ми направи впечатление, че животните в Тунис са много любвеобилни.
На следващия ден станахме в 3:30 сутринта, за да успеем да посрещнем изгрева на най-голямото солено езеро в Африка - Шот ел Джерид.
Следващата спирка беше в берберското селище, където ни посрещна "бабушка" в дома си с традиционна берберска питка.
 Минахме и покрай "тунизийския Холивуд".
Екскурзията ни приключи в Ел Джем, където се намира вторият по големина колизеум в света.
Често най-красивите места остават встрани от отъпканите пътеки, така че смело се отклонявайте и откривайте страхотни места, които са известни на малцина.


2 коментара:

Анонимен каза...

Прекрасно изглежда! <3

Wanderlust - Family Edition каза...

И прекрасно беше :)