неделя, 26 октомври 2014 г.

Разходка из Солун

Солун е град в Северна Гърция, до който се разходихме средата на септември, но неслучайно чак сега реших да споделя впечатления си от този град. Днес се отбелязва празника Димитровден, а именно Свети Димитър е роден в Солун през III век и се смята за покровител на града. В народния календар честването на Свети Димитър се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки.
В негова чест ви показвам църквата Свети Димитър в Солун отвътре...
 и отвън...
Разходката ни из града продължи към Солунската митница, за която Алеко Константинов пише в третия си файлетон от цикъла "Разни хора, разни идеали".
"... Ама хубава е, пустата му Македония! Имат право македонците, дето милеят толкова за нея. Еле тази солунска митница - на сърцето ми е израснала, ваджията! Ех, че келепир, майка му мечка!... Да ще султанът да ни даде Македония, че да ти се изтърся аз тебе в Солун, ама догдето е нашата партия на власт, че да ти се курдисам аз тебе на митницата... Тука ли си, сама ли си!... Че да ги пипна аз ония ми ти търговци, две годинки да им обирам каймака - стига ми! ... Ето, туй се казва патриотизъм. Всичко друго е вятър!... Туй комитети, туй дружества, организация, пропаганда - всичко е болшаф! Добре прави почитаемото правителство, че ги презира тезинехранимайковци. Разбира се!...
         Еех, да ще султанът да освободи Македония!..."
Несъмнено най-известната забележителност в града е Бялата кула (Λευκός Πύργος). В миналото тази кула се е наричала червената или кървавата кула, заради масовите кланета, извършвани в нея. Днес в сградата се помещава музеят на историята на Солун.

Друго място, което няма как да пропуснете в Солун е крайбрежният булевар "Нике" (Победа). Той разкрива невероятна гледка както към града, така и към Бяло море.
Малко в страни от булеварда се намира площад "Аристотел" със статуя на древногръцкия философ. Има поверие, че ако хванеш здраво палеца на левия крак на "Бащата на науката" ще поумнееш. Друга атракция, която събира туристи на площада са многото гълъби. Има 2-3 дядовци, които продават чашки с белени семки, с които може да нахраните гълъбите.
Любимото ми място от града е крайбрежния булевард, където попаднах на тази табелка и се запитах: А сега накъде? 
Помнете, че не дестинацията е важна, а удоволствието от самото пътуване, така че стягайте багажа и на където ви видят очите :) 
Весело посрещане на празника и Честит имен ден на всички празнуващи!

Няма коментари: