неделя, 6 декември 2015 г.

I'amSTERDAM

Северната Венеция и Европейският град на греха са едни от многото имена, които има този прекрасен град - Амстердам.
Както ви обещах в предната публикация за САЩ ето и разказа за Нидерландската столица. Много хора наричат страната на лалетата Холандия, но страна Холандия на картата не съществува - тя е само провинция на Нидерландия. 
След дълъг презокеански полет се озовах в този прекрасен град и въпреки есенния сезон все още имаше много цветя и зеленина навсякъде. Амстердам е известен с много неща - лалета, coffeeshops, колелета, червени фенери, канали, лодки, красивата архитектура и т.н.
 Докато се разхождаш по каналите няма как да не се влюбиш в този град, в тези сгради, в тази атмосфера. Всички сгради са прекрасни, чаровно заострени и окичени с цветя или други дребни елементи, които им придават уникален чар. Именно този чар е една от основните причини да се посещава толкова много и от туристи от всички краища на света.
Друга от причините да се посещава толкова много този град е легализираната употреба на марихуана там - из целият град се носи аромата на растението и всички, независимо от възрастта и професията си се възползват от това си право.
Както може би ви е известно основният транспорт в града е велосипедният. Всеки се придвижва с колело, дори и куриерските фирми. Такситата са еко-автомобилите 'Тесла', а зарядни за тях има навсякъде.
Намират се и други иновативни транспортни средства, които определено привличат вниманието :).
Има и доста забележителности из града - Кралския дворец, Къщата-музей на Ане Франк, Музеят на Ван Гог, Националният музей, Рейксмюзеум - за почитателите на стария холандски майстор Рембранд ван Рейн, Ермитажът - клон на Ермитажът в Санкт Петербург и редица други. В този град има и по-специфични музей - Музей на еротиката, Музей на марихуаната и хашиша, Де Вален - Кварталът на 'червените фенери' и др.
Все пак за мен най-интересното и приятно нещо си остава обикалянето между каналите и разходката с корабчета. Препоръчвам ви ги - тръгват от Централната гара, преминават през Дамрак - частнично покрит канал между централната гара и площад Дам. Туровете с гид отнемат 45 минути. Други алтернативи са каналния автобус – с 20 спирки в близост до музеи и пазарни улици, или музейната лодка, която обикаля между музеите.
Това е един от градовете, в който определено искам отново да се върна, може би през пролетта, и ви препоръчвам да го посетите и вие - заслужава си!
Очаквайте скоро публикации на коледна тематика и креативни идеи за вашата украса :)


Няма коментари: