вторник, 24 март 2015 г.

Арменски сладки / Armenian cookies

              С настъпването на пролетта във всички нас се заражда нова енергия и сила. Е така е с нас - след едномесечно отсъствие отново сме на линия с една многом вкусна рецепта за арменски сладки - вкусните бели сладки, които просто се топят в устата.



                 Съставките за сладките са точно 3:

        • 250 гр. краве масло (висококачествено, без силна миризма)
        • 2 ч.ч. пудра захар
        • 1,5 - 2 ч.ч. бяло брашно

                  Първата стъпка е да разтопим маслото и да го прецедим в пластмасова купа. В два отделни съда пресяваме пудрата захар и брашното докато чакаме да изстине маслото. След това добавяме пудрата захар и почва истинската работа - 20тина минути на ръка (!) с дървена лъжица бъркаме сместта от масло и захар до получаване на хубав пухкав крем. 


                     След това започваме малко по малко да добавяме брашното и да месим на ръка. Следейки съветите на Antuan трябва да внимаваме тестото да стане по-меко от пластелин и да не е твърдо, защото ще станат много чупливи сладките. 


                    Остава ни само да оформим тестото на малки топченца и да изпечем сладките в загрята на 160 - 180 градуса фурна. Много е важно да внимаваме да не се препекат отдолу, а когато ги натисмет лекичко отгоре да не ни потъва пръста - тогава са готови и веднага трябва да се извадят. Когато поизстинат се поръсват с пудра захар и са готови :) Когато престоят стават още по-вкусни.


Bon apetit и до скоро :))



Няма коментари: