петък, 19 юли 2013 г.

Баба Марта бързала / Grand Marta

     

       Още в началото на февруари традиционно тротоарите бяха барикадирани от безбройни сергии с най-различни мартеници. През последната седмица на месеца с Вики започнахме да разглеждаме и да се чудим от кои да вземем. Въпреки че на пръв поглед изглеждат различни се оказаха доста сходни и точно в този момент ни хрумна идеята, че може да плетем мартеници, които да са различни и ръчно изработени. Решихме догодина да изпробваме търговските си заложби и да продаваме, защото за тази година бяхме закъсняли прекалено. Набавихме си нужните материали и с ОГРОМЕН ентусиазъм започнахме да плетем. Всички ни се чудеха какво правим, защо плетем като 1ви март мина само преди няколко дни и още куп подобни въпроси. След месеци упорито плетене и нерви като корабни въжета, вече разполагаме със солиден актив от готови мартеници, но в никакъв случай не са достатъчни. Както се досещате плетенето продължава.
           At the beginning of February, traditionally the sidewalks were barricaded by countless stalls with various martenitsi. In the last week of the month with Vicky began to see and wonder from which to pick. Although, at first glance appear to be different we discovered they were quite similar. At this moment we came up with the idea that we can knit martenitsi that are different and handcrafted. We decided next year to test our commercial potential, because this year we were too late. After a week enthusiastically we began to knit. After months of hard knitting and nerves as ropes, we already have a solid asset, but not enought and as you might guess knitting continues.
                                           Сега ще ви покажа ги покажа отблизо
                                                I'm gonna show you some of them











Тази техника се нарича Макраме. Доста разпространена е и лесна за плетене. Решихме да добавим мъниста, за да станат по-цветни и закачливи :)









Тези двете са ми любими, но и са ми взели най-много от времето и нервите. Смея да твърдя, че са най-трудни за изработка.










Това е от серията Сърца <3. Те също са сред любимите ми, но за разлика от предните са сравнително лесни като плетка и изискват малко време.








    



Тези са едни от най-тънките и фините в колекцията.





 

     Тези спадат към категорията Средни. С повече въображение ще откриете, че първата мартеничка изобразява знака за вечност, а във втората и третата сме вплели синя нишка за късмет.




Това е най-масивната част от актива. Първата мартеница на снимката ми е най-любимата. Това беше и първата, която исках да направя, но не бях сигурна, че ще се справя. Както с всяко ново начинание в началото изглежда безкрайно трудно, но после му хващаш цаката и ето го резултата.



 Тази снимка включва различни по големина модели, но ми беше трудно да преценя коя към коя колекция да сложа. Последната мартеница с панделките също мога да кажа, че отнема време и е сложна за изработка, но мисля, че си заслужава.






Вики експериментира с плетенето на една кука и според мен и се получи идеално, пък и си имаме още един различен модел. Това са ни първите мартеници, които се закачат, но мислим да сътворим и Пижо и Пенда. Все пак са си класика.


  Моят съвет е ако имате желание опитайте да оплетете мартенички за близките и приятелите си. Дори и първият опит да не е особено впечатляващ и успешен, не се отказвайте, бъдете упорити. Заслужава си. 
Много по-приятно е чувството като подарите нещо, направено от вас.
Използвайте въображението и ръцете си. Успех!





Няма коментари: