неделя, 27 юли 2014 г.

По пътя на Възрожденците

Краят на работната седмица, краят на сесията - перфектно време за екскурзия!
А какво по-хубаво от родната България?
Първа спирка - Съевата дупка. Пещерата се намира в близост до село Брестница, а температура варира между 7 и 11 градуса. Любезните екскурзоводи ще ви покажат редица образувания в различни форми - Адам и Ева, прозяваща се мечка, лампата на Аладин с духа, изпънатият крак на балерина, тяло на щраус и много, много други.
А като стана дума за щрауси не пропускайте фермата "Сините щрауси", която е в непосредствена близост до пещерата. Ще видите щраусите Бойко Борисов и Слави Трифонов, ему и нанду. А още от входа ще ви посрещне Стефан Данаилов (съвпадение на имената :D ). 
Втора спирка - Дряновският манастир. Място с много настроение, невероятна гледка и интересни животни. Непосредствено до него се намира пещерата "Бачо Киро".
Трета спирка - Трявна. Изключително впечатляващ е музеят на резбарството и етнографското изкуство - препоръчвам ви да го посетите. Градчето е много приятно, а ако сте гладни може да хапнете в Калинчевата къща (все вкусотийки предлагат). Нещото, което най-силно ме впечатли, е факта, че са се включили към инициативата "Седни и почети", за която скоро бяхме публикували на станицата ни във Фейсбук - www.facebook.com/ourlittleartspot?fref=ts.
Последната спирка за деня беше архитектурно-историческият резерват Боженци. Всички къщи са запазили възрожденския си облик и се усеща страхотна атмосфера. 
 Ние пренощувахме в Хадживелиновия хан (и него ви го препоръчвам, както и пърленките, мекиците и биволското мляко с горски плодове - ще си оближете пръстите).
На следващият ден пресякохме Стара планина през Шипченския проход. По пътя изкачихме върха Шипка, от където се открива невероятна гледка към Предбалкана и Дунавската равнина на север и към Задбалканските котловини, Средна гора, та чак и до Горнотракийската низина на юг.
След връх Шипка идва ред и на град Шипка. Няма как да не забележите блестящите куполи на храм-паметника още от пътя.
Вече официално се намираме в Южна България - хващаме подбалканската пътна артерия, която за мен е един от най-живописните пътища в България и почваме да разглеждаме наред - Калофер, Карлово, Сопот, Клисура.
В центъра на Калофер от площада до паметника на Ботев има такива импровизирани книги с цитати от многобройните му стихове, а в къщата-музей ще откриете още интересни факти за живота и делото на революционера.
В една от стаите на къщата-музей на Вазов в Сопот има експозиция от фигури на Вазовите герои - лично за мен беше интересно да ги видя, все пак толкова много сме ги учили в училище...
В историческия музей в Клисура най-много ме впечатли камбаната, с която е обявено Априлското въстание в града.
Честит национален ден на туризма! 
Ще завърша с една моя много любима мисъл на Мартин Лутър Кинг младши, която гласи:
"Ако не можеш да летиш - тичай, ако не можеш да тичаш - върви, ако не можеш да вървиш - пълзи, влачи се, но каквото и да става, винаги продължавай НАПРЕД !


Няма коментари: